آخرین جزییات از کالا برگ الکترونیکی
یارانه کمک معیشت غیرنقدی، که در قالب طرح کالابرگ الکترونیکی معرفی شده، از سال ۱۴۰۰ بهطور آزمایشی در برخی استانها آغاز شد. دولت سیزدهم با هدف تشویق خانوارها به استفاده از یارانههای غیرنقدی، دو یارانه تشویقی ۱۲۰ و ۲۲۰ هزار تومانی را به این طرح افزود.
اما این طرح با چه سرنوشتی روبهرو شده است؟ سید صولت مرتضوی، وزیر پیشین تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در یکی از همایشها گفت که اجرای کالابرگ الکترونیکی یک تکلیف قانونی است و وزارت کار زیرساختهای لازم برای آن را فراهم کرده است. او اعلام کرد که بیش از ۲۳۰ هزار فروشگاه برای این طرح همکاری کرده و تمامی منابع آن تأمین شده است.
مرتضوی همچنین تأکید کرد که امید دارد دولت جدید این مسیر را ادامه دهد. منابع مالی این یارانهها از محل هدفمندی یارانهها تأمین میشود و اگر درآمدهای هدفمند به موقع وصول شود، کالابرگ الکترونیکی برای خانوارهای مشمول شارژ خواهد شد.
دولت سیزدهم با حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی، مجبور به افزایش مبلغ یارانهها شد. این تلاشها بهمنظور کاهش بار مالی بر دوش دولت و ترغیب مردم به استفاده از یارانههای غیرنقدی در قالب کالابرگ الکترونیک انجام شد. در این طرح، خانوارها میتوانند به ازای دریافت ۳۰۰ هزار تومان (برای دهکهای چهارم تا نهم) یا ۴۰۰ هزار تومان (برای دهکهای اول تا سوم)، ۱۱ قلم کالای اساسی شامل برنج، قند و شکر، حبوبات، گوشت مرغ و قرمز، روغن مایع، ماکارونی، ماست، شیر، پنیر و تخممرغ را از فروشگاههای زنجیرهای خریداری کنند.
با این حال، برخی اقتصاددانها معتقدند که بار مالی یارانهها برای دولت که با کسری بودجه مواجه است، بسیار سنگین بوده و باید مشکلات معیشتی مردم با پرداختهای غیرنقدی و تأمین کالاهای اساسی با نرخ ارزانتر حل شود. در مقابل، برخی دیگر بر این باورند که طرح کالابرگ الکترونیک موفق نبوده و بار مالی بیشتری به اقتصاد کشور تحمیل کرده است.
بر اساس گزارشهای اخیر، ماهانه حدود ۲۷ هزار میلیارد تومان (همت) یارانه نقدی برای ۷۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از جمعیت کشور واریز میشود. همچنین مبلغ پرداختی به کالابرگ الکترونیکی نیز به ۴۳ همت میرسد. این موضوع نشاندهنده چالشها و نیازهای جدی در زمینه تأمین معیشت مردم است که به توجه و برنامهریزیهای دقیقتری نیاز دارد.